donderdag 23 juli 2015

About colleges and university and grass

In Cambridge zijn er 31 colleges (uitspreken op z'n Engels), maar er is maar één universiteit. In Amerika ga je naar de universiteit/ you go to college. Daar krijgen ze hun lessen en verblijven ze op de campus. Britten met een rijke familie, erg intelligente studenten en slimme en nog rijkere buitenlanders gaan naar de universiteit van Cambridge (of Oxford). Ze geraken er binnen doordat ze zijn toegelaten aan een college. Studenten slapen, eten, studeren en hebben gesprekken met hun mentor op de college. Aan de universiteit wonen ze lessen bij. 
Er zijn colleges die indruk maken door hun grootse en historische gebouwen, door hun gigantische rijkdommen, door het bezitten van de O2-arena in Londen, door deels eigenaar te zijn van alle Sainsbury's in het land. Andere worden nagestaard om hun lijst van impressionante afgestudeerden of bekende oprichters: Hendrik VIII, Isaac newton, Charles Darwin, Stephen Fry, David Attenborough en nog veel meer. 
Het schooljaar voor Cambridge-studenten is vrij kort. Het is een periode voor drie keer twee maanden. Er wordt eigen lees- en opzoekwerk verwacht. Dit wordt besproken met de mentor, die je probeert te stimuleren in je leren. 

Woensdagnamiddag bezocht ik King's College, één van de mooiste exemplaren van de stad. Naast de studentenvertrekken staat een gigantische kapel. Eén van de grootste ter wereld. Hier worden doorheen het schooljaar concerten gegeven door het studentenkoor. Gezang omringd door ramen met figuren in felle kleuren. Dat lijkt me wel wat.
Ik wandelde over het domein van King's en kon me moeilijk voorstellen dat dit een echte wereld is voor sommigen. Geschiedenis. Weidsheid. Horden toeristen. Kennis. Middelen. Gras. Veel gras, dat bewaakt wordt dames en heren in een mantel met paarse kraag. Deze kraagdragers schuwen geen geschreeuw, ooggerol en streng-wijzende vingers. De eerste keer dat ik dit zag, vond ik het vreemd dat mensen zo passioneel kunnen zijn over iets als gras. De tweede keer nam ik er snel een foto van. Op het King's gras grazen koeien. Die voorzien duur vlees. Ze zorgen er ook voor dat de grasvelden voor de school in handen van King's college blijft. Van zodra er geen grazers meer zijn, wordt het weiland eigendom van de staat. Hieronder enkele sfeerbeelden van mijn bezoek...















dinsdag 21 juli 2015

Ideas for the classroom: Listening Bingo

Een efficiënte leerkracht is en tevreden leerkracht, toch? 
Vandaag deed ik heel wat oefeninginspiratie op. De opdracht die me bijbleef, is er een waarvoor er heel weinig voorbereiding nodig is. Je laat de leerlingen bijna al het werk doen. Je moet enkel een goed luister- of kijkfragment voorzien. 

Hoe gaat het in zijn werk? 
1. Zoek een luisterfragment. 
2. Laat de leerlingen ernaar luisteren en enkele gerichte vragen oplossen. 
3. Speel het fragment nogmaals af, zodat ze hun antwoorden kunnen controleren. 
4. Vraag de leerlingen om een tabel te tekenen met drie rijen en drie kolommen. 
5. Laat ze 9 woorden of zinnen opschrijven die hen zijn bijgebleven uit het luisterfragment. 
6. Tijdens de laatste luisterbeurt, vinken de leerlingen de woorden af in hun tabel die ze horen. 
7. De leerlingen die alle woorden kunnen afvinken, roepen: 'Bingo!'. 

Enkele ideeën: 
Gogglebox is een fly-on-the-wall-tv-programma. Je krijgt Britse gezinnen te zien die tv kijken. Het programma dat tijdens dit fragment werd bekeken is: 'Educating Yorkshire'. Er werden een aantal jongeren gevolgd op een school in Yorkshire. In deze clip krijgen we het verhaal te zien/ horen van één van de leerlingen. Haal de zakdoekjes al maar boven. 


Op deze pagina vind je een volledige les rond het programma "World's stricktest parents". 

Enkele ideeën voor andere luisteren- en spreekopdrachten: 
De webpagina van film-english gebruikte ik al enkele maken voor een les. Het is een website met heel veel kortfilms met uitgewerkte lessen bij. Dit is het fragment van 'The Journey'. Het kan gebruikt worden als een luisteroefening (liedjestekst vervolledigen), maar ook als een spreekoefening. 'The Gift' vind ik ook een boeiende kortfilm. Er worden geen woorden gebruikt. De tekeningen en de muziek werken goed samen en zijn erg sprekend. 

* the art of teaching, is assisting the art of discovery * 

zondag 19 juli 2015

How contemporary is your English, a wordlist...

Vorige week ondervond ik wat het is dat leerkrachten Engels van over de hele wereld bindt: Extreem enthousiasme voor het aanleren van nieuwe woorden. Taal is een levend ding. Het past zich voortdurend aan. Zijn er nieuwe trends, dan zijn er nieuwe woorden. Het is niet altijd gemakkelijk om up-to-date taalgebruik te hanteren. Daarom kan ik lessen over neologismen erg appreciëren. 
Vrijdagmorgen. Een groep leerkrachten wandelt de klas binnen. Er hangen kaartjes met woorden aan de de muren. Iedereen gaat zitten, begroet elkaar, vertelt over de vorige avond en begint na te denken over wat er op de kaartjes zou kunnen staan. De sfeer verandert. De rustige groep wordt onrustiger. Nerveus rondschietende blikken. Een onderdrukt gegiechel. Ogen met vraagtekens in. De leerkracht komt binnen en de les begint. Hij legt uit wat we zullen doen. Per twee moeten we de woorden aan de muur verkennen en proberen verklaren. De eerste woorden worden gelezen en de eerste mogelijke verklaringen worden gegeven. Op het einde van de oefening is het stemvolume van de groep verdriedubbeld. Groepjes worden gevormd om theorieën te bekokstoven over de woorden, de decibels in de klas stijgen nog meer. Wanneer de leerkracht ons de verklaringen heeft, wordt er instemmend 'Oh, yes!" geroepen, er wordt met het hoofd geschud, gelachen, zie-je-het-wel-gewijs in de zij van de buur gepord. Neologismen worden herhaald en uit elkaar gehaald. Elke mogelijke vraag die gesteld kan worden over de betekenis, wordt gesteld. Na de les wordt getracht de nieuwe woordenschat meteen in praktijk te brengen. Uiteraard. Er wordt getoond hoe je dumbwalked of phubbed. Een leerkracht kan alleen maar dromen van het enthousiasme dat tijdens deze les werd geëtaleerd, toch? 

Ik zou het leuk vinden mocht ik volgend jaar enkele taalenthousiastelingen in de klas hebben. Dan kan ik op het einde van de les enkele nieuwe woorden introduceren uit mijn "nieuwe woordendoos". 

Dit zijn de woorden waarover we in de wolken waren: 


dumbwalking
Dit doe je wanneer je wandelt en tegelijkertijd sms't, chat of iets anders doet op je mobiele telefoon. Je ziet niet waar je stapt en gaat aan een slakkentempo vooruit.    
  
nomophobia
De angst om zonder technologie te zijn.
no + more + phone / phobia

'Mx'
De geslachtloze variant van  'mrs' or 'mr'.

to zone out
Niet meer opletten.

the generation pause
Niet genoeg geld hebben om de dingen te doen die van je worden verwacht op een bepaalde leeftijd. Bv.: het huis uit trekken, zelf een huis kopen.

a displacement activity
De activiteiten die je onderneemt wanneer je eigenlijk iets anders zou moeten doen. Je begint je kleren per seizoen te sorteren wanneer je eigenlijk je belastingbrief moet invullen.

vamping
Dit doe je wanneer je tot in de vroege uurtjes online filmpjes bekijkt, chat, gamet,... Net zoals een vampier maar dan vermoedelijk zonder bloed en knoflook.

shift parenting
Wanneer ouders hun werkuren op elkaar afstemmen zodat er altijd iemand bij de kinderen kan zijn, maar ze elkaar niet vaak meer zien.

lateral space
Dit is voornamelijk een stedelijk fenomeen. Er wordt zoveel mogelijk ruimte gecreëerd op één verdieping. Mensen willen geen trappen meer lopen.

upcycling
Een gebruikt product een nieuwe functie geven. Zo kun je van een lege fles een lampenkap maken.

Scousers
Inwoners van Liverpool. Ze hebben de naam heel erg modieus te zijn en alle laatste trends te volgen.

scouse brows
Volledig geëpileerde wenkbrauwen die worden vervangen door een dun getekend of getatoeëerd lijntje.

phubbing
phoning + snubbing
Wanneer je bewust iemand negeert op een feest door met je gsm bezig te zijn.

a dashcam
Een webcam op het dashboard van je auto. Deze wordt ingezet om te achterhalen wie schuld treft in een ongeval of aanrijding.

totes amaze
Totally amazing

TOWIE
The only way is Essex. Verwijzend naar een realityserie over een groep jonge mensen in Essex.

FOMO
Fear of missing out.

amazonisation
Hier heb je last van als je in een gewone winkel ook verwacht dat je evenveel keuze hebt als online en dat de bestelling even vlot verloopt.

full nest syndrom
Kinderen die veel langer dan vroeger thuis blijven wonen.

a Kipper
Een aanhanger van de UKIP in GB. Dit is een nationalistische politieke partij.

vaping
Rook van een e-sigaret.

yo pro
Young professional

freemale
Een alleenstaande vrouw die er bewust voor koos om alleen te zijn.

mommy porn
Boeken zoals Fifty Shades of Grey.

slacktivism
Een goed doel steunen door online een petitie te ondertekenen, maar absoluut niet van plan te zijn er verder meer energie in te steken.

humblebrag
Opscheppen, maar het doen lijken alsof je erg bescheiden bent.

dad dancing
Genant dansen.

omnishambles
Een situatie die volledig gemismanaged is.

daycation
Een uitstapje in eigen streek.

sandwich generation
Families die zowel op hun kinderen babysitten als op oudere familieleden.

a chugger
Iemand die op straat geld vraagt voor een goed doel.







* Make today the day you learn something new *

Cambridge Snaps





vrijdag 17 juli 2015

Ely

Een halfuur buiten Cambridge ligt Ely. Een dorp waar menig Vlaming jaloers op zou zijn. In het midden van het centrum staat geen kerk, maar een heuse kathedraal. Rondom het religieuze leven loopt een rivier waar smalle kanaalboten hun thuis vinden en waar wandelaars elkaar treffen. Er zijn grasperken en bloemen. Homo historicus komt hier ook aan zijn trekken. In de 17e eeuw huisde Ely Oliver Cromwell, de man die geen kerstmis vierde. Hij was verantwoordelijk voor het onthoofden van koning Karel de Eerste. Onderaan deze post vind je twee linken terug naar YouTube-filmpjes. Het eerste is van Monty Python over Oliver Cromwell. Het tweede is een lied uit de BBC-reeks Horrible Histories en is erg lesgebruiksvriendelijk. Ik wil deze zeker gebruiken. In de reeks komen er verschillende onderwerpen en tijdperken aanbod. Het is zeker de moeite om te grasduinen doorheen de verschillende thema's en liedjes. 














Monty Python over Oliver Cromwell


Horrible Histories - Charles the Second, King of Bling


* The most dangerous phrase in language is: "We've always done it this way". * 

donderdag 16 juli 2015

A touch of literature...

Tijdens de lessen Engels op de Ziekenhuisschool valt me telkens op hoeveel leerlingen kiezen voor fantasy verhalen. Ze verliezen zich in vreemde werelden, exotische hoofdpersonages en hun eigen hersenkronkels.
Gisteren bespraken we een boek dat ik graag tijdens een les wil gebruiken: The Buried Giant.
Het werd geschreven door Kazuo Ishiguro. De schrijver flirt in al zijn boeken met het gebruik van een onbetrouwbare verteller. Dat is in dit werk niet anders. Het boek gaat over een Engeland in donkere tijden. Wanneer precies, dat weten we niet. Hoe correct de gegevens zijn over de hoofdpersonages weten we ook niet. Wat we wel weten is dat de herinneringen vaag zijn, dat er ogers zijn en dat de kinderen er niet zijn.

Hieronder de klink naar een luisterfragment van het verhaal:
Luisterfragment: The Buried Giant

Ik denk dat dit fragment te gebruiken is voor leerlingen in de derde graad. Leerlingen die graag uitgedaagd willen worden, die hun fantasie willen laten prikkelen, geïnteresseerd zijn in de middeleeuwen, houden van fantasyverhalen.
Het zou kunnen gebruikt worden om nieuwe woordenschat bij te leren, om te peilen naar welke klank woorden kunnen hebben, er kan gezocht worden naar conditionals en modals, er kan gewerkt worden rond adjectieven.

Ik noteer dit boek alvast in mijn GoodReads to-read-lijst. Jullie ook?
(Kennen jullie GoodReads? Dat is alleen maar de meest geweldige boekenwebsite op het gehele wereldwijde web. Er bestaat ook een handige app. Je kunt er bijhouden welke boeken je leest. Je kunt ze sterren geven als je ze graag las. Je kunt kijken wat je vrienden lezen. Je kunt boeken aanraden. Je blijft op de hoogte van de nieuwste boeken. Ik vind dit echt een geweldige website voor taalleerkrachten, lezers en liefhebbers van het woord.)

woensdag 15 juli 2015

Cambridge Snaps





On invading personal space in Cambridge

Dinsdagavond trokken we naar het centrum van Cambridge voor een rondleiding. De gids was een parmantig dametje op leeftijd met een korte coupe en felgekleurde nagels. Haar bril gleed om de vier zinnen van haar neus om er vervolgens terug opgeschoven te worden met een zwierige handbeweging. 
De dag ervoor leerden we over Britse identiteit. Iets wat me bijbleef, was het sterk aanwezig zijn van opgekropte woede. De Eilanders zijn erg gesteld zijn op hun persoonlijke ruimte. Wanneer deze wordt geïnfiltreerd, volgt er irritatie. De irritatie wordt niet uitgesproken. Er wordt uitgebreid geëxcuseerd, zowel door de indringer als het slachtoffer. Naast spijt worden er geen andere emoties getoond. Confrontatie wordt uit de weg gegaan. Nadien wordt er op passief-agressieve-wijze wel blijk gegeven van irritatie. Ze zuchten. Ze werpen kwade blikken. Ze tutten hardop. 
Terwijl we voor de King's College stonden en een verhaal te horen kregen over de grappen die studenten uithalen tijdens het schooljaar, kwam er een jonge knaap naast ons staan. Bleek dat hij ook een gids was. Zijn groep was wel drie keer zo groot als die van ons. Zijn stemvolume was drie keer zo luid als die van de parmantige dame. Onze gids bleef rustig. Ze vroeg of hij lang zou blijven en of hij wilde opschuiven. Toen hij niet keek, rolde ze met haar ogen en begon ze te zuchten. Er volgden heel wat rake opmerkingen over de jonge gids (die zijn oren niet bereikten, de onze des te meer). Toen hij klaar was met zijn uitleg en met zijn groep elders heen trok, begon onze gids luid in haar handen te klappen. Hard genoeg zodat de andere groep het nog kon horen. Stil genoeg om de andere gids niet te laten terugkeren. Dat had ik  niet zien aankomen. Ik vond het vreemd. Ik vond het grappig. Ik zou het zelf nooit doen. De bescheiden Belg raak je niet zomaar kwijt.